Precision + Elegance


=

Contemporary Residential Fit-Out

staircase with glass balustrading, central storage block with utility space to the back

Following our successful collaboration with The Vawdrey House on the SAS/SML office interior we joined forces again, this time for a contemporary residential fit-out on Sterndale Road, London.
The process included the refinement and detail design of the initial scheme for manufacture. The contemporary, crisp design relies on high precision detailing, construction and installation to achieve clean lines, minimalist and unobtrusive appearance and finishes.

The largest part of the project was the extension of the existing Victorian terrace through the creation of a new basement for additional living space, an extra bedroom with en-suite shower room, a much needed utility and additional storage space.

view into utility
living room with dark stained wall panelling and fitted shelving

We made and fitted a bespoke oak staircase leading to the new basement. Seamless glass panel balustrading connects the hallway with the space and lighting of the staircase. Concealed storage units throughout the basement, including underneath the stairs, in the utility room, the central island unit and the corridor were made in our Devon workshop and fitted with the highest level of care and precision on site.

fitted stairs with oak treads and risers and integrated storage below
corridor with shelving and storage hidden behind dark stained wooden panelling, and integrated lighting

The dark timber used for wall panelling, the doors of storage cupboards and for shelving has been sandblasted and stained to create a dramatic charcoal texture. Together with concealed lighting it has a striking effect and successfully links the main basement reception room with the stair landing and utility lobby space.

view into study with fitted open shelves

A linoleum faced plywood floating desk was fitted in the study together with bespoke open shelving around the window to maximise office storage space.

The characteristic charcoal stained wood lining fitted in the basement hallway and corridor is used again in the master bedroom for the bespoke timber headboard and bedside table.

headboard with integrated bedside table; corridor with dark stained wooden panelling and integrated lighting

- Photography by Siobhan Doran


Location

Sterndale Road, London

Project Partner

The Vawdrey House, Interior Designers and Architects

Client

Private clients with background in the fashion and financial industries and with a keen interest in contemporary design, who commissioned us to build and install timber furniture and fittings in their refurbished and extended London residence.

Why they contacted us

We were recommended by The Vawdrey House, Interior Designers and Architects, who worked with us before and knew our understanding of contemporary design, attention to detail and quality of finished product.

What they say

Tandem has done some wonderful projects with us – and each time has taken our outline design and gone above and beyond to realise our vision while meeting the client’s needs and ensuring every practicality is covered.

Jonathan has a great eye, understands what we are trying to achieve and completes this with an excellent technical knowledge and creative flair. Never phased by trying something for the first time he happily researches new materials and gets as excited as we do about the possibilities of new things. We usually hand over the last details for him to deal directly with the client as he has an excellent client manner as well.

On the practical side delivery and installation is always seamless and very carefully done with respect to surrounding finishes. Any snags (often more last minute changes than problems!) are dealt with swiftly and painlessly.

We hope to be working with them for years to come.

Jennifer Hamilton, The Vawdrey House